Friday, November 8, 2013

Stesen Minyak Kantoi Menipu


Sudahlah harga minyak mahal ekoran kenaikan harga dua kupang oleh kerajaan , ada pulak stesen minyak yang menipu pelanggan dengan mengubahsuai pam minyak .. Tapi tak boleh cakap kuat sangat sebab nanti ada macai kata kalau tak suka boleh keluar dari Malaysia atau Menteri kata jangan naik kereta .. hehe
Pernah tak anda mengalami situasi di mana isi minyak di stesen jenama A kadar minyaknya lebih berbanding stesen minyak jenama B. Cuba perhatikan ketika kita nak isi minyak, mula-mula tekan pam apa keluar ..? Minyak ke angin ..? Berapa sen dah'hilang' kat situ ..?!

Kes penipuan stesen minyak yang dilaporkan media dikesan di negeri Perak. Isi RM100 sepatutnya dapat lebih kurang 70 liter, tapi stesen ubahsuai jadi 65 liter sahaja ..

IPOH - Dalam bahasa mudah, pengguna sepatutnya menerima 70 liter petrol untuk RM100, tetapi sebaliknya hanya menerima 65 liter sahaja. Itu penipuan yang berlaku di tiga stesen minyak sekitar Silibin dan Chemor didapati mengubah suai pam pengagih minyak (pump dispenser) bagi mengaut keuntungan dengan cepat sejak beberapa bulan lalu. Daripada tiga stesen diserbu, hanya satu daripadanya disita secara keseluruhannya kerana kesemua 26 pam pengagih minyak telah diubah suai dan tidak mengikut spesifikasi ditetapkan Metrologi Corporation Malaysia (MCM) Sdn Bhd. Penipuan itu dikesan selepas pengguna kenderaan mendapati sukatan petrol atau diesel kurang dengan harga sebenar dan mereka bertindak membuat aduan ke Pejabat Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) Negeri. Penolong Pengarah Kanan Unit Metrologi Sah Bahagian Penguatkuasaan PPDNKK Putrajaya, Mohd Zulkifli Saidi berkata, berdasarkan aduan yang diterima, beliau bersama 10 pegawai penguat kuasa menjalankan pemeriksaan di stesen minyak berkenaan sejak jam 3 petang kelmarin. Menurutnya, dalam Ops Sekat Minyak itu, pihaknya berjaya mengesan sebuah stesen minyak yang menjalankan kegiatan tersebut selepas membuat pemeriksaan menggunakan silinder penyukat bahan api. “Malah, sebuah lagi stesen minyak turut dikesan melakukan perkara yang sama ke atas tiga pam di premis mereka,” katanya ketika ditemui semalam. Katanya, premis yang gagal menepati kehendak kementerian disita supaya pam pengagih minyak tersebut dapat memperbaharui penentusahan semula dengan MCM Sdn Bhd. “Sepatutnya, pengusaha stesen minyak perlu memperbaharui penentusahan semula pam tersebut genap 12 bulan bagi memastikan alat timbang dan sukatnya tepat. “Kita menggesa semua pengusaha stesen minyak mematuhi undang-undang dan peraturan yang telah ditetapkan,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Mohd Zulkifli berkata, kes berkenaan kini disiasat di bawah Seksyen 16 Akta Timbang dan Sukat 1972 yang boleh dikenakan hukuman penjara tidak lebih tiga tahun atau denda RM4,000 bagi setiap sukatan yang diselewengkan atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Korang dah check jumlah minyak korang ..? Sama dengan harga ..?

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...