Thursday, December 31, 2015

Cuti-cuti dihujung tahun 2015

Assalammualaikum...

Bagi menutup tahun 2015 nak kongsi percutianku dihujung2 tahun nie...bulan November minggu kedua cuti sekolah pegi jejalan ke Padang & Bukit Tinggi Indonesia...cuti ni dah plan 6 bulan sebelum..pergi kesana ikut  kawan (jiran)..yang kebetulan orang Minang, Bukit Tinggi nak balik kampung so tempat tidur x yah pikir sudah...

Tempah tiket flight AIRASIA..tapi x sempat nak tempah yang promotion..tu cepat betul abisnya...sebab musim cuti sekolah..ramai yang jejalan juga ke Padang & Bukit Tinggi nie..
Naik flight kul 2.00 pm..kat KLIA2...sekejap je perjalanannye..x sempat nak terlelap pun..tiba2 je pilot announce dah sampai...siap berpantun2 lak pilot nie..masa kapal nak mendarat kat Airport Minangkabau  nie...tapi lupa lak bait2 pantunnye.

          Tempat menunggu untuk  check in dalam flight


 Dah kelihatan  Padang  ..kapal  nak mendarat nie..



   Airport Minangkabau nie...besar ala2  Airport kat Subang je...


Hari pertama sampai...plan terus balik ke rumah kawan disebabkan  sampai belum makan lagi..driver van tu bawa kami makan di Rumah Makan Lamun Ombak....restoran kat sana dipanggil rumah makan.







 Ini adalah hidangan di Lamun Ombak  letak banyak2 lauk...kat atas meja..lepas tu kalau kita x usik lauk x perlu bayar...bayar yang kita makan jer..rambang mataku rasa nak makan semua je...
Air botol kat sana masih guna botol kaca...kalau kat Malaysia susah dah nak dapat botol2 air mcm nie.

Dah abis makan perjalanan diteruskan,,,sebab jarak rumah kawanku tu ambil masa 3 -4 jam juga nak sampai ...pergh....macam dari K.L nak ke  Kedah jee...




                                           
Dalam perjalanan tu...singgah kat Air Terjun Lembah Anai...mak aaiii seram lak tengok tak berani nak gi dekat..ambil gambar jauh2.. driver tu kata air kat sini..macam ada khasiat kalau sapu kat muka selalu boleh awek muda...betul ke..ntah,.?? Perjalanan di teruskan...untuk terus balik ke rumah..jalan kat sini berliku2 ....korner sana korner sini...macam  jalan nak ke Cameron Highlands pun ada...tapi kat sini lagi 'ngeri' sebab jalan xde divider...setiap kali kereta bertembung mesti ada bunyi horn...kat sini 'horn' memang sangat dimanafaatkan. Sampai kawasan kampung kawan ku ini lebih kurang jam10 malam. 

Esok pepagi..dorang dah siap wat sarapan nasi goreng...masak nasi putih ...lauk rendang daging minang sambal ikan bilis + tauhu goreng & telur dadar, Siap sarapan...Van dah siap menunggu kat luar..plan arini nak  ke Istana Pagar Ruyung, Jama gadang & Pasar.



                    

Pemandangan  dlaam perjalanan ke Istana Pagar Ruyung,,,malam tadi x nampak gelap...siang baru bole snap gambar..sedap je mata memandang ..macam jalan ke tanjung karang jer...tapi kat sini sawah padi bertingkat2 tau... disebabkan jalan yg korner sana korner sini nak snap pic agak susah sikit..



Akhirnya sampai juga di Istana Pagar Ruyung ...cantik  Istana nie...masuk sini kena bayar..lupa lak bape ribu kena bayar...Masa sampai orang dah ramai kat dalam Istana nie..nak bergambar pun payah..kat sini bole sewa baju tradisional minangkabau..tapi disebabkan cuaca yang panas dan sampai kat situ pun dah tengahari...dengan aksesori yang berat tu ..x  teringin pula nak mencuba..








Selepas dah puas bergambar dan berjalan2 dalam Istana nie...driver tu kata nak bawa ke Keluk 9...kitaorang nie x tau ape tempatnye...ikut je la.. sekali sesampai jer...setakat tempat untuk singgah makan tengahari je...cuma nak kesana jalannya berlekuk-lekuk....macam nak ke Genting Highlands pula..tinggi tempatnya ...aku nie dah la gayat,,,tempat2 tinggi nie...tapi dah sampai singgah je la..






Balik dari Keluk 9...nie dah petang ..nak singgah Pasar & Jam Gadang x sempat...so kitaorang ambil keputusan balik rumah je terus sebab nak balik rumah pun ambil masa 3 - 4 jam tu..macam biasa samapai je rumah dah jam 11 malam...lagi lewat.

Esok..paginya kitaorang dah standby nak pegi ke Pasar Air Dalam & Pasar Atas dan Jam Gadang...kat Bukit Tinggi...nak bershopping pula..:)
Sesampai je kat area Jam Gadang tu aduiii punya ramai orang ...baru teringat hari Ahad...memang ramai la..sesak sangat pekan bukit tinggi nie..aku sampai lupa nak ambil gambar kesesakkan bandar nie..






Sempat bergambar dengan owner  (baju merah) kedai jual kain nie...rambang mata  pegi kat pasar atas nie...kain ela bersulam2 kira murah juga la..so rembat la 2 3 helai nak buat baju raya konon 
in sha allah... Lama juga dalam pasar nie dari hari panas sampai hujan dan hujan berenti baru kitaorang kuar..itupun dah petang,,,nak ke Padang driver tu kata x sempat ..kalau pegi padang sampai rumah maybe kul 2 pagi...so driver to terus je anta kami balik.

Hari Isnin,.nie xde plan dah...cadang nak pusing2 kampung jer...sambil nak tengok  makcik kawanku tu masak rendang belut...aku x makan belut...so tengok je la...proses pembuiatannya...amatlah rumit sekali..pelbagai jenis sayuran digunakan campur dengan belut nie..x guna kerisik ke ape...cuma cili dan rempah2 yang ready made dorang beli kat pasar...je..guna santan kelapa yang banyak tu..



Lupa nak ambil gambar sayuran2...masak atas dapur kayu jer...



Malamnya dah bersiap nak balik Malaysia...pagi kul 9 dah bertolak sebab flight dalam kul 2 petang..tapi sesampai je kat airport...delay pula...sudahnya pukul 4 ptg baru naik flight...nasibla 1 jam dah sampai malaysia.



Ok bye2 Padang....ni bergambar kat depan airport sebelum masuk untuk check in balik Malaysia.




2 comments:

Mr. Doctor said...

Wah besnya.. Sebijik macam tempat2 MD pergi dulu masa tahun 2008 nu.. Gambar2 pon dah x tahu kat mana.. huhu.. Apapun selamat Tahun Baru.. Semoga tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya.. MD follow sini jugak =)

Farrah MF said...

Cantiknya kawasan serba hijau yang nak ke istana pagar ruyung tu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.