Monday, December 31, 2012

Masak-masak di penghujung tahun 2012

Pejam Celik...dah sampai kepenghujung tahun 2012...arini nak upload resepi yang cuba 1st time..alhamdullilah menjadi...yea yea...sukanye..last week buat kek mentega marmar susu ni pinjam dari masam manis..saja gatal tangan letak whipping cream..
tapi belang marble tak secantik kat umah masam manis..biasala keras tangan camni la jadinye
 
 
resepi kek nie simple..dan bahan2 pun x banyak..rasa sedap..sebab aku memang suka makan kek butter..

KEK MENTEGA MARMAR SUSU
Sumber : Masam Manis (Azlita Aziz)
By: Chef Zubaidah
Rujukan : Buku Masakan Jamuan Kek

250 gm mentega
200 gm gula kastor
4 biji telur
290 gm tepung naik sendiri
50 gm susu pekat manis
100 g susu cair
1 sudu besar coklat emulco
1 sudu teh kapucino emulco
1 sudu teh esen vanilla ~ ita tambah
Kepingan badam sebagai hiasan (aku sapu dengan whipping cream)

Panaskan oven pada suhu 150C
Sediakan loyang ukuran 8 inc
Sapukan butter dan alas dasar loyang dengan kertas kek
Pukul mentega dan gula sehingga sebati
Masukkan telur satu persatu
Kemudian masukkan susu pekat manis
Pukul sehingga adunan sebati
Akhir sekali masukkan tepung naik sendiri berselang seli dengan susu cair
Mulakan dengan tepung dan akhiri dengan tepung.
Ambil 1/4 adunan Letakkan coklat emulco dan kapucino emulco
Kacau rata Letakkan esen vanilla didalam adunan plain dan kacau rata
Tuangkan adunan plain ke dalam loyang
Diikuti adunan coklat kapucino
Buatkan bentuk marble dengan belakang sudu
Hiaskan dengan taburan kepingan badam
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 1 jam 15 minit
atau sehingga kek dimasak sempurna


Disebabkan whipping cream ade lagi cuba masak pavlova lak..tapi versi mini..masuk dalam papercup jer..desert yang lama teringin nak buat akhirnye tercapai gak..sedapla..tapi kena kurangkan gula sikit la manis lak pula..letak anggur & kiwi..jer hiasan buahan kat atas tu..


 
Disebabkan anak-anak ku suka semalam aku buat lagi buat kasi berabis whipping cream yang berbaki...kali nie ade strawberry...memang sedap la..
 

Resepi pavlova ni pinjam dari masam manis...simple..cuba masak nak buat meringue tu jer...kena betul2..
 
 
PAVLOVA
Sumber : Azlita Masam Manis
4 biji putih telur 1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan
Sediakan loyang Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter 8inc
Terbalik kan kertas.
Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C
Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental. satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik. Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya
Bahan Hiasan Wiping Cream Strawberry - di dadu Kiwi - didadu blueberry Markisa Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi Hiaskan dengan buah-buahan segar .

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.