Monday, December 17, 2012

Rajinnyer..."rajin la sangat"

Mood rajin dah datang...rajinlah sangat setakat buat kek choc moist dengan sherperd pai yang senang nie..he he..maka terhasilla..makanan kat bawah nie..kek coklat moist nie anak dara ku yang putar manual (mixer rosak )..lepas bakar dan masak ..aku yang sudahkan dengan menuang ganache..kat atas kek tu.... Pastu buat sherperd pai...1st time try masak nie...hasilnya membanggakan juga..



Sherperd Pie
Bahan-bahan yang diperlukan 700gm kentang – direbus & dilenyek 2 sudu besar marjerin cair 50 gm parutan keju cheddar 3 sudu besar susu cair garam & lada sulah Inti Daging 1 labu bawang besar- dicincang halus 1 sd besar merjerin 300 gm daging kisar 150 gm sayur campur (mix vege) 1 tin tomato prego @ buat tomato 4 biji yg dicelur dan dibuang kulit dan dikisar 2 sd besar sos tomato (botol) ½ sd besar tepung gandum 1 sd besar herba campuran garam , lada sulah, parutan keju untuk taburan (tapi stok keju xder so x letak..)

1. Inti : Panaskan marjerin tumis bawang hingg naik bau masukkan daging kisar masak hingga berubah warna sikit. Masukkan tepung gandum,sayur campur,sos tomato & tomato kisar. Renehkan sekejap. Masukkan herba campuran dan perasakan garam & lada sulah.
2. Masukkan inti daging kedalam bekas tahan panas, ratakan.
3. Ubi kentang yg direbus..hendaklah dilenyek masa panas2 masukkan marjerin cair,susu dan parutan keju, garam & lada sulah kacau hingga sebati.
4. Masukkan dalam bekas inti tadi dan ratakan taburkan parutan keju & herba campuran..
5. Bakar selama 30-35 minit suhu 200C..masakkan hingga permukaan nmpk keperangan.

1 comment:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Thanks atas resepi Pai tu..
Teringin la nak mencubanya nanti.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.