Friday, September 26, 2014

Entri Terlajak..Cuti-cuti Merdeka..... Jom Ke Gambang Resort

Ini Restoran yang aku singgah makan di Hentian Rehat Gambang
 
Lepas habis makan tengahari kami teruskan perjalanan Ke Bukit Gambang Resort.. menginap kat Arabian Bay Resort ingat boleh terus check in..malangnya bilik semua tak siap lagi..so minta Resort tu bagi satu bilik dulu untuk kitaorang simpan beg2 dulu sebab nak kejar masa untuk masuk Safari Park sebab tiket valid satu hari jer.


 
 
 
Lebih kurang dalam kul 2 lebih gitu kitaorang masuk dalam SAFARI PARK ...tengok program ada 'Animal Show'jam 3.00 pm..so terus jer cari tempat show dulu..burung2 jer yang buat show nie...tapi best..bijak betul burung2 kakaktua tu.boleh mengira lak.. burung2 yang lain pun ada juga helang..bangau..show nie ambil masa 30 minit jer..
 
 
Habis jer ..terus keluar untuk lihat binatang apa yang ada..sebab pukul 4.00pm nanti ada 'Animal Show' lagi...kitaorang jalan2 dulu tengok binatang apa yang ada lagi...adalah ternampak beruang, musang... sampaila kat kawasan unta..yang mana unta ni boleh ditunggang syarat bayarla RM10..salah sorang ofismate cuba..interesting katanya..aku?? gayat tak berani tengok je bole la..
 

 
Lepas tu terus pegi ke tempat show yang lain pula..yang nie seronok sikit banyak sikit binatangnya..show nie pun ambil masa lebih kurang 40 minit juga..tengok masa dah dekat jam 5..kami terus naik tram bayar RM1.00 terus di bawa ke Wild Savanah dimana tempat binatang liar ditempatkan..mak aii.. jauh nyer berjalan..lepas tu kena tunggu tram lagi..sebab binatang liar..kan..so kena naik tram yang tertutup...nie best..patutla tiket mahal RM48 tu...binatang import semuanya..
 
 

 
Lebihkurang 6.30 pm sampai kat Lobby Arabian Resort..rupa2nya bilik kitaorang tak siap lagi daa...mak aaii..teruk management dorang nie..slow nyer..ramai orang lain yang tak dapat bilik lagi..nasib baikla group kami ada yang dapat bilik..so sementera tunggu bilik siap menumpang dulu..penat ooo..peluh x ingat masa jalan kat Safari tadi..dalam 7.30 pm baru bilik kami siap..gileer...1st time bercuti pelanggan kena tunggu berjam2 untuk check in..nama resort macam popular jee tapi....housekeeping hampeh..x cukup staff agaknya..memang la ramai yang datang bercuti..tapi kalau ambil masa berjam2 untuk check in sapa yang tak naik angin..

 
Malam sepatutnya ada 'Tarzan Show' pukul 8.00pm tapi terlepasla..sebab masuk bilik pun dah pukul 7.30 pm mana nak kejarnya..nasib baik dapat tengok 'Fire Eater Show' he he..okla..tak pernah tengok live lagi..menarik boleh bagi credit show nie..abis je show jer ingat nak diner..tapi macam tak feel nak makan nasi..so beli kebab jer..lepas tu terus jejalan di Jungle Night..ingatkan banyak binatang kat dalam nie..tidur dah sumenye..gelap pula..lampu pun samar2 jer. ada yang kami pegi kat area board kat kandang tu siap tulis " i'm on my way"...patutla kosong jer..binatang tu pergi dinner kot....lebih kurang pukul 10.00 pm keluar singgah kejap kat 'Fun Fair' di luar Caribbean Resort...ramainya orang..maklumla malam merdeka..Pukul 10 lebih gitu..sampai kat hotel oo penatnya..rehat..tidur..
 
Esoknya breakfast pukul 8.00 pagi di Coffee House..memang ramai la....makanan pun biasa2 jer..nasi lemak,mee goreng,lotong,bubur, roti canai, roti bakar, mee sup & buahan..disebabkan malam tadi tak makan nasi kan..so pekena nasi lemak la...lepas tu balik hotel balik..sebab jam 10.00 nak masuk Water Park pula...ala buang masa jer aku kat sini tak mandi pun...ramai la orang..tak selera nak mandi..he he..lepak2 kat dalam tu sampai tengahari beli burger jer untuk lunch..balik hotel aku sambung tidur..ni bercuti untuk tidur namanya..petang2 siap2 untuk ke Kuantan nak makan malam pula.


 
 
On the way ke Kuantan singgah gerai jual ikan masin & keropok..singgah la kat kedai keropok nie..teruja tengok budak kecil yang tolong kat kedai mak die baru 10 tahun petahnya memang pandai berniaga la.. Makan malam di Horizon Garden Restaurant..bole tahan gak masakan die..tak sempat nak snap picture..lapar sangat nie..lepas makan jalan-jalan kat Teluk Cempadak pula..tepi pantai..traffic jam oo..ramainya orang..jalan2 cuci mata..je kat downtown area nie..pukul 11 lebih baru sampai hotel..tidoo.
 
 Hari nie pagi pukul 8.00am breakfast dulu..pastu terus gi swimming pool..nak mandi jadila..semalam kat water park tak mandi...mandi kat kolam renang hotel ni pun jadila...  
Pukul 12.00 pm kitaorang check out..singgah makan tengahari kat hentian rehat..pastu nak singgah Bukit Kandah di Lancang ..nak tengok gajah katanya..jauh juga masuk ke dalam nie..sesampai je ramainya..tapi sayang show gajah dah tamat..patutla masa masuk tengok ramai yang dah keluar...masuk percuma jer..cuma kena register ambil sticker..masuk tengok2 gajah ambil gambar balik...sampai Subang Jaya pukul 7.30 malam tu..traffic jam sepanjang dari Bentong hinggah Tol Gombak..ooo penat pula bercuti kali nie.
 
 

1 comment:

Lin Chalo said...

Bestnya tempat ni.... kami tak pernah sampai lagi...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.