Tuesday, September 9, 2014

Kek Karamel & Kek Coklat

Lama sungguh x update cerita masakan...buat kek bila mood rajin datang dah 2 3 kali juga buat seronok buat kek yang tak guna pelbagai bahan walaupun nak buatnya menuntut kesabaran (bagi aku yang agak kurang sabar nie)...tapi hasilnya sedap..

 
 
RESEPI KEK PUDING KARAMEL PELANGI
(Credit to Lovely Kitchen)

Loyang 8 inci / 20cm

Bahan-bahan untuk Gula Hangus:
• 2 sudu besar gula (boleh buat 1 1/2 sb untuk air gula ngam2 sahaja)
• Loyang 8 inci / 20cm

Cara-cara:
1. Masukkan gula di tengah loyang kek, agak-agak di kawasan api dapur supaya senang gula cair.
2. Panaskan dengan api perlahan di atas dapur.
3. Biarkan sehingga gula cair dan bewarna perang dan tidak perlu di kacau.
4. Bila semua gula sudah hancur tutup api dan ratakan air gula memenuhi dasar loyang
5. Ketepikan dan sediakan pula adunan puding
 Air gula akan mengeras, biarkan sahaja. Gula ini akan cair apabila di bakar bersama dengan adunan puding dan kek nanti.

Bahan-bahan untuk Puding
  • 400ml fresh milk / susu cair
  • 3 biji kuning telur (Putih telur masukkan terus ke dalam mangkuk pengadun untuk meringue  nanti) 
  • 2 biji telur 
  •  140 gram gula castor
  •  1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
1. Asingkan 3 biji putih telur dan kuning telur. Masukkan 3 kuning telur di dalam mangkuk kecil dan 3 biji putih telur ke dalam mangkuk pengandun untuk bahan kek adunan 1 (meringue) nanti..
2. Masukkan 2 biji telur ke dalam mangkuk telur kuning dan kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih
3. Kemudian satukan telur dan semua bahan-bahan di atas ke dalam mangkuk besar. Kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih.
4. Bila semua sebati, tapiskan ke dalam loyang gula hangus tadi.
5. Semasa memasukkan bancuhan puding, gula hangus akan berbunyi seperti kaca pecah.
6. Tidak perlu dibakar dahulu adunan ini.Ketepikan. Sediakan pula lapisan untuk kek bahan 1

Bahan-bahan untuk Kek:

Adunan 1 (Meringue)
• 6 biji putih telur ( 3 biji putih telur dari bahan puding + dgn 3 biji putih telur baru)
• 70 gram gula castor
• 1 sudu kecil cream of tar tar

Cara-cara:
1. Pukul putih telur sehingga berbuih.
2. Masukkan gula castor dan cream of tar tar.
3. Pukul lagi dengan speed tinggi sehingga kental dan kaku. Rujuk gambar 7.
4. Apabila mangkuk pengadun diterbalikkan adunan tidak tumpah.
5. Ketepikan.
 Guna mixer yang sama tidak perlu basuh terus buat adunan 2 untuk kek

Adunan 2:
• 3 biji kuning telur ( kuning telur dari bahan meringue tadi)
• 130 ml air
• 50 ml minyak masak
• 70 gram gula castor
• 140 gram tepung gandum
• 1 sudu teh baking powder

Cara-cara:
1. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
2. Pukul kuning telur, air dan minyak masak sehingga putih dan gebu.
3. Masukkan gula castor dan pukul lagi sehingga kembang
4. Matikan mixer.
5. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau dengan senduk kayu secara kaup balik sehingga semua bergaul sebati.
6. Masukkan separuh adunan 1 (meringue) ke dalam adunan 2 . Kaup balik perlahan-lahan. Kemudian masukkan semua adunan 1 dan kacau rata secara kaup balik.
7. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama banyak.
8. Warnakan dengan warna pilihan anda.
9. Sudukan ke dalam loyang puding tadi. Adunan kek akan terapung di atas adunan puding . Adunan akan bergerak kiri kanan...bila sudah separuh adunan dimasukkan baru stabil.
10. Sudukan 4 sudu besar adunan purple, diikuti 4 sudu besar adunan hijau di tengah adunan purple, 4 sudu besar adunan merah diletak tengah adunan hijau dan buat 4 sudu lagi utk semua warna. (2 kali untuk 4 sudu setiap warna)
11. Kemudian 3 sudu besar adunan purple, 3 sudu besar adunan hijau diikuti 3 sudu besar adunan merah sebanyak 3 kali lagi.
12. Diikuti dengan 2 sudu besar setiap warna sebanyak 2 kali dan akhir sekali 1 sudu besar setiap warna sehingga adunan habis.
13. Panaskan oven 160 degree. (panaskan sekali dgn tray oven yang ada air utk bain marie nanti)
14. Bakar secara double boiler atau bain marie selama 50 minit atau sehingga kek dan puding masak di rak paling bawah dalam oven.
15. Setelah masak biarkan kek di dalam oven selama 10 minit atau sehingga keliling kek lekang dari loyang.
16. Terbalikkan ke atas pinggan dan kek akan turun sendiri.
17. Segera lap lebihan air gula yang meleleh dan di atas puding secara perlahan dan berhati-hati supaya kek tidak basah.
18. Potong kek semasa kek benar-benar sejuk dan hidangkan. Sedap di makan selepas disejukkan di dalam peti sejuk.


                 
 
Kek Coklat Moist
 (Sumber Yati Memories / Resepi Asal  Puan Munira)
 
Bahan A :
• 1 cawan gula pasir
• 1 cawan serbuk koko
• 1 cawan susu cair
• 1 cawan susu pekat
• 1 cawan minyak masak-Yatie guna butter cair

Semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
• 3/4 cawan tepung gandum
• 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
• 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

Bahan C :
• 4 biji telur - diblender (Yatie pkl sebati guna whisk je)

Cara-Cara
1. Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk aje.
2. Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak. Kata Puan Munirah, loyang tu kena dipanaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi..
3. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jadi mendap

GANACHE SIMPLE
 resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahan •150gm cooking chocolate •1/4 cawan susu cair •1 sudu besar minyak (sayuran/masak)

Cara:
1.Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yg.dipotong kecil.
2.Padamkan api dan.kacau hingga choc cair.
3.Masukkan.minyak dan kacau.
4.Biarkan seketika baru dicurah atas kek

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...