Friday, August 5, 2011

Kelas Puff Pastry @ KK Selayang

As Salam
Sempat pegi kelas wat pastry ..sehari sebelum pose. Agak rumit buat pastry nie..kena ambik masa lama dan memerlukan kesabaran yang kuat gak..tapi berbaloi dengan kesabaran tu hasilnya sedap. Kalau sebelum ni kalau nak makan puff tu beli jer kulit ready made..tapi sekarang dah pandai ..hehe tapi belum try wat sendiri aritu wat kat kelas sedap jer jadinye..




Kat atas ni teknik melipat...untuk mendapatkan lapisan puff yang cantik.






Nie pula teknik nak membentuk puff pastry , kesemua intinya savoury dan sedap terutama chicken puff pastry..sedap bangat. Chef pun guna pembaris bukan aper nak buat ukuran yang sama..tu yang nampak macam rumit..dari membancuh doh..hingga teknik nak membentuk memang kena sabar buat puff nie..agak2 tiada tahap kesabaran yang tinggi tu beli je kulit ready made..:)-




Inilah hasil puff pastry & danish puff setelah dibentuk dan dibakar..emm sedap la macam kat bakery jer rasanya walaupun rupa yang dibuat sendiri mcm tak menjadi jer.



Gotong royong membuat inti puff..macam rewang kenduri lak rasanya..:)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.