Monday, December 5, 2011

Jalan-Jalan Di Hatyai (2)




Dari Nora Plaza ..gerak ke kedai jual gajus..banyak kacang-kacang lain selain gajus..tapi mcm mahal jer..tapi aku beli gak 1 peket gajus je 500gm..pun 200 bath..beli jeruk mangga cukuple...lepas tu..our tourist guide kata gi kedai honey lak..kat situ dorang akan ajar camne..nak test madu asli..lupa la nak snap pic..masa die buat demo tu..





Jalan2 kat 2 kedai nie tengok jam dah pukul 2 ptg tu masa nie ujan turun dengan lebatnye dalam hari2 panas tadi..perjalanan diteruskan... bus terus gerak ke hotel untuk check in..aduih masa ni perut pun dah berbunyi..tiba2 jer rasa lapar..smpai hotel..dapat kunci terus hantar beg..turun balik..sebab nak jalan2 cari makan lak..jln kaki jer ke restoran..mula2 dah jumpa restoran Hamid..tapi mak aii...penuh tu..maklum la kat sini 1 jam awal so memang time lunch dorang kat sini..kami jln depan sikit..nmpk restoran Salma..decided masuk sini je..ade 1 meja kosong lagi..


Masuk dalam restoran terus order yang ringkas2 je..sebab nak cepat konon..perut udah lapar..tunggu punye tunggu 40 minit pun makanan x kuar2 lagi dri kitchen..ermm.. muka2 masing dah stress jer nie..hu hu hu..


Akhirnya sampai juga makanan yg diorder..nasi goreng daging jer..minum teh o ais limau..tapi 40 minit tu..tgk xder la ramai sangat org kat restoran ..ramai yg dah makan pun..ntahla no komen..nape servis dorang slow..



Apalagi sampai je makanan x tunggu dah makan terus..he he..nasib baik la berbaloi tunggu 40 minit..sedappp la..tengokla pingganku ini ..he he

licin...!!
Abis makan lebih kurang dalam kul 3 lebih gak..jalan balik terus..x singgah mane2 pun ..nak rest jap ..mandi lagi..dengan penat nye lagi..sbb petang kul 5.30 nak jalan2 kat floating market
Tepat jam 5.30 ..sume dah standby kat lobby hotel..semangat tu masing2 nak berjalan..sampai kat area floating market 30 minit gak ambil masa..wah2 dah ramai orang..ikut jalan belakang sebab klu ikut depan parking xder..tourist guide kata kat sini die bagi masa sampai kul 7.30 pm..sbb lepas tu nak gerak jalan ke pasar malam lak ..
Banyak gerai2 kat sini .. orang2 pun ramai ..tapi yg x tahan anjing pun bnyk berkeliaran..aduih..x suka nye..



Pegi kat sini nak tuju floating market je..tapi..hampa..sbb tmpat dorang berniaga tu naik air.. tgk..jeti pun kena tenggelam



Rupanye floating market tu dah tukar ke tempat baru..akhirnya.. jumpa dah..ramai nye org tertumpu kat sini..kat sini ramai orang muslim yang berniaga..klu nmpak yg pakai tudung dan kopiah..tandanya memang org islam thai..ni tourist guide Aida da gtau..kat sini senang nak kenal org islam dgn bukan islam tgk cara pemakaian dorang..je..x mcm kat indonesia katanye..erm..kat sini aku terus cari tempat org jual air..sbb air dorang jual air minum dalam bekas tembikar..pelbagai bentuk..250 bath je..rembat 1 je..x larat nak minum air bnyk2..lagi pun mcm was2 kebersihannye..itupun separuh je minum..separuh lagi buang..bekas simpan..he he..


L
epas dah puas jalan2 kat pasar terapung nie..pegi lak..kat kedai2 baju..hampir sume kedai baju masuk..beli nye tak..he he survey jer.. jalan2 rupanya da dekat 7.30 mlm ko..kelam kabut cari bus..rupanye bus tu tunggu kitaorg je lagi..aduih jalan x ingat..ini rupanye..last2..dgr ramai yg xnak pegi pasar malam tu..balik Hotel je..smpai kat hotel..dalam kul 8 lebih..konon nak turun makan malam..tapi dah kenyang makan..jagung rebus..beli kat floating market..pastu tu layan tv..dapat lak tv3 kat sini layan majalah 3..x sedar rupanya tetido smpai pagi..aduii letih la nie..

...ade cite sikit lagi..sambung nanti.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.