Tuesday, January 28, 2014

Masak Untuk Makan Petang-petang

Cuti-cuti ni terajin lagi masak..he he ala..roti terlebih tu yang rajin masak puding roti nie..




Puding Roti

Bahan-bahan

8 keping Roti * 500 ml Susu segar * 4 sudu besar Gula halus * 2 sudu besar Butter- cairkan * 2 biji Telur * 1 sudu teh Esen vanilla * 1 sudu besar Tepung Jagung * 1 sudu kecil serbuk cinnamon (optional) * 2 sudu besar Kismis

Untuk Sos Kastard
1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad
2 s/b gula

Cara-caranya

Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
Taburkan kismis diatas adunan.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.

Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.

Tuang ke atas puding roti bole simpan dalam peti sejuk sekejap..lagi sedap...lupa la nak snap pic kuah kastad. 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...