Hari sabtu sebelum buat kek besday mak..buat kek pisang..dari lebihan pisang yg dibeli di pasar tani..emm sedap..tapi rupa mcm tak menjadi..resepi ambik dari myresepi..tq pd kawan di myresepi yg menyumbang resepi. Resepi nye pun mudah kalau ade lebihan pisang tak tau nak masak aper leh la try kek pisang nie..
Kek Pisang
2 cawan tepung kek
1 sd kecil baking powder
1 sd kecil soda bikabonat
3/4 cawan gula
2 biji telur
1 1/2 cawan pisang yang telah dilenyek
1/4 cawan susu segar @ susu cair ( saya guna susu cair je)
1/2 cawan minyak jagung
1 sd kecil ovallete
esen vanilla @ pisang
- Ayak tepung & baking powder & soda bersama2
- Pukul telur hingga kembang
- Masukkan susu,minyak,pisang & ovallete..pukul lagi hingga sebati
- Masukkan tepung dan kaup & balik guna spatula
- Adunan dan rata tuangkan pada loyang yang telah dilapik dan digris
- Taburkan diatas dgn chocolate rice jika suka dan bakar selama 30 -40 minit suhu 180C.
No comments:
Post a Comment